Amerikai "Chop Suey"
sponsored links
Amit ma hoztam az "comfort food" - jelent?se: ?ltal?ban egyszer?, j?les?en finom ?tel. Az otthon, a biztons?g, a melegs?g ?rz?s?t adja. A comfort food kifejez?s azzal ford?tott ar?nyban terjedt el, amennyire egyre nagyobb hi?nyt szenved?nk ezekb?l az ?rz?sekb?l. Nosztalgi?t ?breszt.
Az elnevez?snek k?nai eredete van; a "Chop Suey" kifejez?s k?nai nyelven "tsa sui" (??) ?s azt jelenti, hogy "marad?k" vagy "vegyes ?sszetev?k". Az amerikai "Chop Suey" val?j?ban egy, a k?nai bev?ndorl?k ?ltal honos?tott ?tel, amelyet az Egyes?lt ?llamokban ?tdolgoztak, k?nyelmes?tett?k. Bej?tt az olasz vonal s innet?l kezdve m?r nem volt meg?ll?s.
Van aki amerikai guly?snak h?vja. Mi ne h?vjuk ?gy. ?tletes eredeti: seriuoseats.
A System of a Down zenekarnak is van egy ilyen sz?ma. V?gre tudom, mir?l sz?l ?
- 450 gr sz?razt?szta, lehet?leg kism?ret?, szarvacska, maccheroni
- s? ?zl?s szerint
- 2 konzerv h?mozott, eg?sz paradicsom
- 2 ek ol?vaolaj
- 2 ek vaj
- 1 nagy v?r?s hagyma, megpucolva, felkock?zva
- 1 nagyobb kaliforniai paprika (v?g?l is amerikai a recept) kicsum?zva, kock?zva
- 4 gerezd fokhagyma, megtiszt?tva, felapr?tva
- 1 ek sz?r?tott oreg?n?
- 1 tk sz?r?tott chili pehely, vagy cayane bors
- kis csokor friss petrezselyem, felapr?tva
- 400 gr dar?lt marhah?s
- 2 ek Worcestershire sz?sz
- 250 ml csirkeh?s leves
- fekete bors, frissen ?r?lt
- 400 gr mozzarella sajt, kis kock?kra v?gva
- 100 gr reszelt Cheddar vagy m?s zs?ros sajt
- A t?szt?t egy nagy t?lba tessz?k, fel?ntj?k forr?, enyh?n s?s v?zzel ?s 20 percig ?llni hagyjuk. Az els? t?z percben az?rt k?tszer megkeverj?k.
- Nagy serpeny?ben megolvasztjuk a vajat, hozz? az ol?vaolaj.
- R?tessz?k a kock?zott hagym?t ?s a kaliforniai paprik?t. A hagym?t ?ttetsz?re (nem barn?ra pir?tani) p?roljuk. 7 perc.
- Mehet hozz? az apr?tott fokhagyma, a chili pehely, oreg?n? ?s a petrezselyem fele. M?g 1 perc.
- A serpeny? k?zep?n helyet csin?lunk, oda megy a dar?lt h?s. Emelj?k a h?fokot, fakan?llal laz?tgatva addig p?roljuk, am?g a r?zsasz?n el nem t?nik. 4 perc.
- A k?t konzerv paradicsomot kibontjuk ?s botmixerrel p?r?s?tj?k, ak?r doboz?ban, ak?r k?l?n t?lban. Hozz?adjuk a serpeny?s kever?khez, felforraljuk.
- K?zben le?ntj?k a be?ztatott t?szt?r?l a vizet s beletessz?k a serpeny?be. M?rmint a t?szt?t.
- Hozz?adjuk a csirkeh?s levest, a Worcestershire sz?szt ?s j?l elkeverj?k. Lefedve, n?ha kevergetve a t?szta f?z?si idej?nek kb. fel?ig f?zz?k, egy?tt a t?bbi hozz?val?val, k?zepes h?fokon.
- Fed?t le, s?val ?s borssal ?zes?tj?k ?s beledaraboljuk a mozzarell?t. Elkezdj?k gyorsan ?s s?r?n kevergetni, hogy a sajt, mik?zben megolvad, le tapadjon le az alj?ra. Ha megolvadtak, ism?t lefedj?k ?s a lehet? legalacsonyabb h?fokon m?g 3 percig f?zz?k.
- Megsz?rjuk reszelt sajttal, petrezselyemmel ?s a h?t lekapcsolva, fed? alatt m?g 5 percet pihentetj?k, sajt olvad?sig. Frissen, marad?k petrezselyemmel megsz?rva t?laljuk, plusz sz?sz is j?het mell?, aki szereti.